Nieuws

5 redenen voor het leggen van een ondervloer

Gaat u binnenkort laminaat kopen en (laten) leggen? Dan heeft u een ondervloer nodig. Vraag uzelf van tevoren af welke eigenschappen u belangrijk vindt voor uw vloer. Er bestaan namelijk veel verschillende ondervloeren met elk hun specifieke eigenschappen. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van ondervloeren.

Waarom een ondervloer?

Een van de eerste stappen voorafgaand aan het laminaat kopen en (laten) leggen, is het leggen van een ondervloer. Maar waarom is zo’n ondervloer eigenlijk nodig? Hieronder hebben wij 5 redenen voor u op een rijtje gezet.

1.Ter versteviging van uw laminaat vloer

Laminaat is gemaakt van dun en flexibel materiaal. Een van de eerste redenen voor het leggen van een ondervloer is dan ook dat u met een ondervloer uw laminaat vloer kunt verstevigen.

2. Om contactgeluid te dempen

Een andere reden voor het leggen van een ondervloer, is dat een ondervloer ervoor kan zorgen dat contactgeluid gedempt wordt. Zo kan een ondervloer zorgen voor geluiddemping in de eigen ruimte, maar ook voor geluiddemping naar eventuele onderburen. Daarnaast zal het lopen op uw laminaat vloer – dankzij deze geluiddemping – comfortabel aanvoelen. Op deze wijze draagt een ondervloer bij aan uw eigen wooncomfort én dat van uw buren.

3. Om vocht tegen te houden

Door een ondervloer te leggen, kan vocht worden tegengehouden. Het kan zo zijn dat u last heeft van vocht vanuit bijvoorbeeld een kruipruimte. In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een ondervloer die vochtwerend is. U kunt er ook voor kiezen om een vochtfolie in combinatie met een ondervloer te gebruiken.

4. Voor een langere levensduur van uw laminaat vloer

Een ondervloer draagt bij aan een langere levensduur van uw laminaat vloer. Zonder een ondervloer ontstaan er namelijk al snel beschadigingen.

5. Voor warmte-isolatie

Een andere reden voor het leggen van een ondervloer, is dat een ondervloer voor warmte-isolatie kan zorgen. En warmte-isolatie betekent op haar beurt weer een lagere energierekening. Vanzelfsprekend is een isolerende werking niet wenselijk wanneer u vloerverwarming heeft. In dat geval zou u kunnen kiezen voor een warmte doorlatende ondervloer.

Welke ondervloer?

Zoals eerder vermeld, dient u zichzelf van tevoren af te vragen welke eigenschappen u belangrijk vindt voor uw vloer. Wenst u goede thermische en akoestische isolatie of wenst u juist een ondervloer die blijvend druk- en schokabsorberend is? Van belang is ook om te weten wat voor soort ondergrond u heeft en of er eventuele hoogteverschillen in de vloer zijn. Wanneer u een heel vlakke vloer zonder oneffenheden heeft, kunt u volstaan met een dunnere ondervloer. Heeft u echter een vloer met veel oneffenheden, dan is een dikkere ondervloer noodzakelijk.

Wilt ook een ondervloer, maar komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u hierin graag!

Delen: