Nieuws

Laminaat voor vloerverwarming: hier moet u rekening mee houden

Vloerverwarming wint steeds meer aan populariteit. Het is een manier om uw huis te verwarmen, waarbij de verwarming in de vloer zit en er dus geen losse radiatoren meer in huis zijn. U kunt ervoor kiezen om in het gehele huis vloerverwarming aan te brengen, maar het kan ook in bijvoorbeeld alleen de woonkamer. Wanneer u vloerverwarming laat leggen is het belangrijk om goed na te denken over de vloerafwerking. Als de keuze is gevallen op laminaat, zijn er een aantal dingen die om uw aandacht vragen. 

Welke soorten laminaat zijn geschikt? 

U kunt niet zomaar een laminaatvloer leggen wanneer u voor vloerverwarming hebt gekozen. In principe zijn veel soorten laminaat voor vloerverwarming geschikt: het gevaar zit namelijk vooral in de ondervloer. De warmteweerstand van de ondervloer mag niet te hoog zijn. Wanneer deze waarde (de R-waarde) te hoog is, dan kan het zijn dat de vloer niet goed of te langzaam warm wordt. Hoe lager de R-waarde van de ondervloer, hoe beter de warmteafgifte zal zijn. 

Warmteweerstand 

De warmteweerstand van de laminaatvloer en de ondervloer mag niet hoger zijn dan een totaal van 0,15 m2K/W. De exacte warmteweerstand kunt u vaak vinden op de verpakking van uw gekozen laminaatsoort. Hier staat vaak ook duidelijk op aangegeven of hij geschikt is om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Twijfelt u over de mogelijkheden van de laminaatvloer die u gekozen hebt? Vraag dan altijd even aan uw vloerspecialist om advies. 

De juiste opbouw 

Wanneer u een laminaatvloer op de vloerverwarming gaat leggen, is het belangrijk dat u zorgt voor de juiste opbouw van de vloer. Wanneer de vloerverwarming in de chape is verwerkt, zoals meestal het geval bij de standaard betonvloeren, begint men altijd met een dampscherm. Dit scherm is een plastic beschermlaag die het laminaat beschermt tegen eventueel vocht uit de chape. Het zou kunnen dat u kiest voor een ondervloer met een geïntegreerd dampscherm. In dat geval is het niet nodig om een dampscherm te leggen. Na het dampscherm komt de ondervloer. De ondervloer bevordert de levensduur van het laminaat, beschermt het tegen vocht en oneffenheden in de chape en heeft een geluiddempende werking. Als laatste legt u de laminaatvloer zwevend op de ondervloer. 

Advies inwinnen 

Wanneer u twijfelt over het leggen van een laminaatvloer op de vloerverwarming, is het dus belangrijk om te letten op de warmteweerstand van de ondervloer van het laminaat en om te zorgen voor een goede opbouw van de vloer. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het verstandig advies in te winnen van een vloerspecialist. U kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen! Wij helpen u graag. 

Delen: