Nieuws

Zo verwijdert u zelf de vlekken in uw houten vloer!

Niets is zo mooi als een echt houten vloer in uw woonkamer of slaapkamer. Helaas zijn vlekken op die nieuwe houten vloer zo gemaakt. Sommige eigenaren denken daarom al snel dat de vloer toe is aan een grondige renovatie. Vaak is dit echter helemaal niet nodig. Het voordeel van vlekken op een houten vloer is namelijk dat deze meestal eenvoudig verwijderd kunnen worden. Laat dus altijd eerst een expert naar uw vloer kijken voordat u de houten vloer laat renoveren. Zelf aan de slag met het verwijderen van vlekken in uw houten vloer? In dit artikel beschrijven we vier eenvoudige DIY-tips om verschillende soorten vlekken uit uw houten vloer te verwijderen: van zwarte vlekken afkomstig van schoenen, tot kringen door water, vetvlekken en overige hardnekkige vlekken. 

Zwarte vlekken (vegen) afkomstig van schoenen

Wanneer uw houten vloer er dof, kaal of beschadigd uit begint te zien, kan het laten schuren van uw parketvloer ervoor zorgen dat deze er weer geweldig uitziet. Parket schuren op de juiste wijze doet uw houten vloer er immers weer als nieuw uitzien. Schakel hiervoor wel altijd de hulp van een specialist in. Het zonder heuvels en dalen schuren van een houten vloer is niet eenvoudig en vereist ervaring en expertise. 

Maar wat als uw houten vloer niet dof, kaal of beschadigd is, maar zwarte vlekken heeft? Vaak zijn deze zwarte vlekken of vegen afkomstig van schoenen met een donkere en rubbere zool. U kunt in dat geval het best proberen om de vlekken zelf te verwijderen met behulp van een gum. Gebruik het liefst een wit exemplaar en wrijf daarmee voorzichtig over de zwarte vlekken. Dankzij het voorzichtige gummen zullen de zwarte vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het resultaat dat na het ‘uitgummen’ overblijft kunt u vervolgens eenvoudig opzuigen of opvegen. Is de vloer die u heeft gereinigd behandeld met een olie? Dan kan het zijn dat deze door het uitgummen van de vlekken wat beschadigingen heeft opgelopen. U kunt de vloer dan het beste met een onderhoudsolie bijwerken. Uiteraard kunnen wij het verwijderen van de vlekken en het bijwerken van de vloer ook voor u uit handen nemen.

Watervlekken uit een houten vloer krijgen

Het klinkt onschuldig, maar toch kan water op uw houten vloer voor lelijke vlekken en kringen zorgen. Zorg daarom altijd dat uw bloem- en plantenpotten op een schotel staan, om zo te voorkomen dat deze kringen van water achterlaten op uw vloer. Is er toch water op de vloer van uw huis terechtgekomen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie! Neem het water direct volledig op met een doek en laat de vloer vervolgens tenminste 24 uur drogen. Het is belangrijk om daarbij goed te ventileren. Ziet u na het drogen nog een donkere kleur of donkere ringen in uw geoliede houten vloer? Dan is het water al dieper in het hout binnengedrongen. In dat geval is het raadzaam om met heel fijn schuurpapier de vloer wat bij te schuren en de desbetreffende stukken opnieuw te oliën. Wilt u zeker weten dat dit goed verloopt? Wij helpen u graag.

Zwarte vlekken (vegen) afkomstig van schoenen

Wanneer uw houten vloer er dof, kaal of beschadigd uit ziet, is het laten schuren van uw parketvloer lonend. Parket schuren op de juiste wijze, dus zonder heuvels en dalen – dat overigens een specialistisch werk is – doet uw houten vloer er weer uit zien als nieuw. Maar wat als uw houten vloer in plaats van dof, kaal of beschadigd te zijn, vlekken heeft? Wanneer u te maken heeft met zwarte vlekken (vegen) afkomstig van schoenen – vaak met schoenzolen gemaakt van rubber – kunt u deze zelf verwijderen met behulp van een (het liefst) witte gum. Door voorzichtig met een witte gum over de zwarte vlekken te wrijven, zullen deze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het resultaat dat na het “uitgummen” overblijft, kunt u vervolgens opzuigen of opvegen. Wanneer uw houten vloer behandeld is met een olie en deze heeft door het uitgummen wat beschadiging opgelopen, dan kunt u de vloer met een onderhoudsolie bijwerken. Indien u dit zelf toch te veel werk vindt, dan kunnen wij dit onderhoud voor u uit handen nemen.

Vlekken in houten vloer afkomstig van vet, koffie en wijn

Wanneer uw houten vloer vlekken afkomstig van bijvoorbeeld vet, koffie en wijn heeft, kunt u deze eenvoudig verwijderen met water en een vloerzeep, zoals “Voedende Vloerzeep” van Royl. Dit product is zeer bestendig, maar nog beter is om de gemorste vloeistoffen niet te lang op uw houten vloer te laten liggen. Van belang hierbij is om de aanwijzing op de verpakking te volgen en de vloerzeep in de aanbevolen verhouding aan te maken. Door met de nerf van uw houten vloer mee te wrijven, zouden deze vlekken niet meer zichtbaar moeten zijn.

Hardnekkige vlekken en diepere verkleuringen

Een van de eenvoudige DIY-tips voor hardnekkige vlekken die niet in het normale onderhoud kunnen worden verwijderd, is: maak gebruik van een speciale reiniger, zoals “Intensief Reiniger” van Royl. Veelal zijn hardnekkige vlekken met een sopje van deze intensieve reiniger in warm water of met “Intensief Reiniger” weg te wrijven. U kunt hierbij eventueel gebruik maken van een zogenaamde srubby of scotch-brite spons. Van belang is wel om daarna basisolie en/of 2k-basisolie aan te brengen, omdat uw houten vloer waarschijnlijk een schuurplek oploopt, die meteen met een onderhoudsolie of een originele basisolie dient te worden bijgewerkt. Diepere verkleuringen in uw houten vloer zouden met fijn schuurpapier weggeschuurd kunnen worden. En ook hiervoor geldt: het oppervlak altijd herstellen met een (kleur) olie.

Wilt u graag meer weten of bent u geïnteresseerd geraakt in het laten onderhouden van uw houten vloer? Neemt u gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Delen: