Nieuws

Een parketvloer (laten) leggen; dit zijn onze mogelijkheden

Als u een vloer wilt met een natuurlijke uitstraling en een duurzaam karakter dan heeft u keuze uit een aantal soorten vloeren. Een van de mogelijkheden is dan een houten vloer, een parketvloer. Een parketvloer is een natuurlijke vloer die duurzaam is en lang mee kan gaan. Omdat het een natuurproduct is, zijn de afwerkmogelijkheden divers. Deze afwerking zorgt voor de specifieke en door u gewenste uitstraling. Wat zijn de mogelijkheden als u een parketvloer wilt (laten) leggen?

Tapis vloeren

Tapis is het Franse woord voor tapijt. Het is niet zo gek dat deze vloer zo wordt genoemd want bij deze vloer worden spaanplaat broodjes gelijmd op de betonnen ondervloer in uw huis, als een soort tapijt. Deze spaanplaat broodjes worden daarna vlakgeschuurd. Op dit spaanplaat worden de tapis verlijmd en vernageld bevestigd. Hierna wordt de vloer geschuurd, gevuld met vloeibaar hout, nageschuurd en behandeld met vloerolie, hardwax of lak. Deze vloeren worden door onze eigen parketteurs gelegd. Deze vloer kan gelegd worden met meer dan 40 houtsoorten in allerlei patronen. Van oudsher is de vloer in visgraatpatroon met band en bies zeer bekend. Maar zelfs een volledig zelf verzonnen patroon is mogelijk. De houten planken zijn leverbaar in diverse maten, van 6 à 10 mm dik en 71, 90 en 120 mm breed. Deze vloer kan meerdere keren geschuurd worden, waardoor de tapis vloer wel zo’n 100 jaar mee kan. Deze vloer kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

Q2 parketvloeren

Een van de voordelen van Q2 parket is dat deze direct verlijmd kan worden op de betonvloer zonder eerst een ondervloer te leggen van spaanplaat. Als de vloer over een bestaande tegelvloer gelegd moet worden kan dat dan ook zonder problemen. Maar het is dus ook mogelijk om de Q2 planken te verlijmen en vernagelen op een spaanplaat ondervloer, net als bij de tapis vloer. Na het leggen kan de vloer licht geschuurd worden en gevoegd. Daarna wordt de parketvloer afgewerkt met een hardwax, olie of lak. Het grote verschil met tapis is de mes- en groefverbinding die direct een zeer vlakke vloer oplevert. Deze vloer is extreem stabiel door de 4 mm slijtlaag en 9 mm berkentriplex. Door de naadloze passing ontstaat tijdwinst bij het leggen. Bovendien kunt u kiezen uit 100 kleuren, 35 houtsoorten en 10 legpatronen. Zeker weten dat u hier de door u gewenste vloer kunt kiezen. Het hout dat wordt gebruikt is FSC gecertificeerd en komt uit zorgvuldig beheerde bossen. Zo heeft u dus een mooie, natuurvriendelijke parketvloer.

Chateau vloeren

Als u een houten vloer wilt die gemaakt is in Nederland, dan is een Chateau vloer van Hoomline een optie. Zeker als u kiest voor comfort en de parketvloer wilt combineren met vloerverwarming. De planken van deze vloer zijn opgebouwd uit twee lagen, de zogenaamde Duo Planken. Ze bestaan uit een laag van 9 mm berken multiplex en de 4 mm toplaag is van Europees Eiken. De planken zijn 22 centimeter breed en verkrijgbaar in lengtes van 170-240 cm. U kunt kiezen uit 10 dessins met uiteenlopende bewerkingen: van natuurlijk en gekleurd geolied, nerf geborsteld, gerookt tot geschaafd. Zo kunt u precies die vloer uitkiezen die aansluit bij de uitstraling die u wenst. Voordeel is dat deze vloeren kant-en-klaar zijn afgewerkt met hardwax olie.

Multiplank vloeren

Net als de Chateau vloeren bestaat de multiplank ook uit twee lagen. De toplaag van 3 tot 8 mm is van kwalitatief zeer hoogwaardig hardhout. Deze toplaag is verlijmd op een onderlaag van eersteklas berken multiplex. Ook kan deze vloer gecombineerd worden met vloerverwarming. De planken zijn leverbaar in diverse breedtes van 16 tot 32 cm. De maatvastheid van de planken is groot en dit maakt dat de vloerdelen goed te leggen zijn. De uitstraling van de multiplank is een massief houten vloer. Voordeel is wel dat de natuurlijke werking van het hout zeer gering is ten opzichte van massief hout. U heeft keus uit meer dan 45 soorten.

Mozaïek parketvloer

Mozaïekparket is een vloer die bestaat uit matjes die zijn opgebouwd uit afzonderlijke massieve houten deeltjes van 8 mm dik. De afmeting van een mozaïekmatje is meestal 32 x 64 cm. Deze matjes worden verlijmd op de vloer toegepast. Na het verlijmen van de mozaïek wordt de vloer nog enkele malen geschuurd en gevoegd met een voegenkit gemengd met houtstof.  Hierna kan de parketvloer worden afgewerkt met een hardwax, was of laklaag naar keuze. Deze parketvloer wordt vaak gelegd in openbare ruimtes en bedrijven omdat het een slijtvaste vloer is die relatief betaalbaar is. Maar natuurlijk is de mozaïekvloer ook geschikt voor woon- en slaapkamers.

Verouderde parketvloer

Als u houdt van een parket met een doorleefde uitstraling kunt u ervoor kiezen om de parketvloer van uw keuze bewust te verouderen. Meestal wordt hiervoor eikenhout gebruikt. Deze vloer wordt gelegd in de vorm van tapis, bourgogne of equi. Een nieuwe serie van verouderd parket is de Old Patine vloer. Deze vloer krijgt een oude uitstraling door het hout te stomen, zwaar te borstelen en  het te voorzien van mooie patine kleuren. Na de diverse bewerkingen om het hout te verouderen is deze nauwelijks meer te onderscheiden van parket dat honderden jaren oud is. Ook deze vloer is goed geschikt om te leggen op vloerverwarming.

De keuze in parket vloeren is groot. In materiaal, in stijl en in afwerking. Voor ieder huis en bij iedere inrichting is een houten vloer te vinden. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs! De vloerspecialist helpt u graag verder.

Delen: