Nieuws

Houten vloer behandelen: onderhoud en afwerking

De vloer in huis wordt veel gebruikt. Er wordt flink geleefd op uw vloer, door uzelf, uw gezin, een huisdier, of het bezoek dat u ontvangt. Een houten vloer verdient goed en regelmatig onderhoud. Als u er goed voor zorgt, kunt u er namelijk nog jarenlang van genieten. Dus: plaats alle meubels een dagje in de tuin of uw garage, zet de ramen open en pak de schuurmachine erbij: we gaan aan de slag met parketvloer onderhoud! Wij leggen u stap voor stap uit hoe dat u uw houten vloer het beste kunt onderhouden en afwerken. 

1.    Controleer uw vloer 

Start eerst met het checken van de vloer op bijvoorbeeld uitstekende spijkers. Zitten die erin? Sla ze dan dieper in het hout, zodat ze niet meer uitsteken. Controleer ook of uw vloer goed schoon is en er geen kruimels, stof of ander vuil op zit. Voor de zekerheid kunt u voor het schuren van uw vloer altijd het beste even stofzuigen of de vloer afnemen.  Zo zorgt u ervoor dat u begint met een egaal oppervlak. 

2.    De vloer schuren 

Als u de vloer gecontroleerd hebt, kunt u beginnen met het parket schuren. Dit gaat het makkelijkste met een parketschuurmachine – deze zijn hier specifiek voor bedoeld en bezorgen u het minste werk. De randen kunt u schuren met een speciale kantschuurmachine. Begin met grof papier en eindig met fijn papier. Schuren doet u altijd in de richting van de houtnerf. Na afloop van het schuren is het belangrijk om de vloer heel goed te zuigen, ook de kieren en naden. Daarna kunt u hem afnemen met een vochtige dweil, zodat al het fijnstof is verdwenen. 

Schuren is geen gemakkelijk klusje. Een klein foutje is dan ook zo gemaakt, bijvoorbeeld wanneer u net te lang op één plek schuurt. Ook dient elke vloer weer op een andere manier geschuurd te worden. Tot slot kunnen er dingen misgaan zoals het scheuren van het schuurpapier door een uitstekende spijker, wanneer stap 1 niet goed genoeg is uitgevoerd. Wij raden u om deze redenen sterk aan om het schuren van uw vloer over te laten aan een ervaren specialist.  

3.    De afwerking: lakken of oliën? 

U kunt uw houten vloer op verschillende manieren afwerken. U kunt hem bijvoorbeeld lakken of oliën. Wanneer u kiest voor een afwerking met olie, dan kunt u de olie inwrijven met een boenmachine. U kunt de vloer ook lakken met daarvoor bestemde lak en een parketlakroller. Rol altijd mee met de nerf, en breng minimaal drie lagen aan. Tussendoor schuurt u de vloer steeds licht op. 

Parketvloer onderhoud

Het onderhouden en afwerken van u vloer kan een uitdagende klus zijn als u dit nog niet eerder hebt gedaan. Wij voorzien u als vloerspecialist natuurlijk graag van advies voor uw vloer. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie van onze experts! 

Delen: