Nieuws

Onderhoud van een houten vloer: dit is wat u moet weten

Houten vloeren zijn erg sfeervol en geven echt karakter aan uw woning. Uiteraard wilt u die uitstraling zo lang mogelijk behouden! Daarvoor heeft uw vloer echter wel goed onderhoud nodig. Wij helpen u hier graag bij. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over het onderhoud van jouw houten vloer en geven we u een paar handige tips. Zo houdt u uw vloer zo lang mogelijk mooi! 

Voor u begint met houten vloer onderhoud

Voordat u start met het onderhoud van u houten vloer, is het belangrijk dat u weet wat voor vloer u precies in huis hebt en hoe dat deze is afgewerkt. Als u hem zelf hebt laten leggen dan weet u dit waarschijnlijk, maar als het gaat om een vloer die al in het huis lag is het waardevol om er een vloerspecialist naar te laten kijken. Dat komt omdat de afwerking van uw vloer bepalend is voor het soort onderhoud dat de vloer nodig heeft. 

Dagelijkse reiniging 

Iets dat voor alle houten vloeren even belangrijk is, is een goede dagelijkse reiniging. Deze reiniging is droog, dat wil zeggen dat u geen water, poetsmiddelen of speciale onderhoudsmiddelen nodig hebt. De reiniging is nodig om zandkorrels, steentjes en ander vuil van u vloer te verwijderen. Dat kan namelijk krasjes veroorzaken in het hout of in de laklaag. Daarnaast kan een geoliede vloer door zand heel gauw vies worden. Door iedere dag droog te reinigen houd u uw vloer het mooist en als u het iedere dag doet ben u ook in een paar tellen alweer klaar. U kunt dit doen met een vloerwisser en statische stofdoek waarmee u door de kamer heen gaat. 

Onderhoud van verschillende houten vloeren

We onderscheiden grofweg drie typen houten vloeren: geoliede vloeren, lakvloeren en een vloer die met boenwas is behandeld. Een geoliede vloer kun u regelmatig reinigen met een voedende zeep, die reinigt én de vloer voedt. Doe dit altijd met een zeep die bedoeld is voor uw soort vloer. Om uw geoliede vloer echt mooi te houden, kun u hem 1 tot 2 keer per jaar onderhouden met onderhoudsolie of -was. Zeker op plekken waar veel gelopen wordt kan een geoliede vloer schraal worden. 

Een lakvloer kun u regelmatig reinigen met een speciale reiniger die geen vettige laag achterlaat. Gebruikt u een zeep uit de supermarkt, dan loopt u het risico dat de laklaag uitdroogt, vettig wordt of beschadigd. Ook hiervoor geldt dus: gebruik alleen producten die voor uw vloer bedoeld zijn. 2 tot 4 keer per jaar kun u een polish gebruiken om uw vloer weer te laten glanzen en kleine krasjes op te vullen. 

Een vloer die met boenwas is behandeld reinigt u met een stofwisser. Boenwas is gevoelig voor water, en daarom raden we een natte reiniging af. 2 keer per jaar kunt u de vloer opnieuw behandelen met boenwas, alvorens u hem met een wax remover hebt behandeld. Zo zorgt u voor een goede hechting.  

Vraag advies aan de vloerspecialist

Bent u op zoek naar de juiste manier van onderhoud voor de houten vloer in uw huis, maar twijfelt u over het juiste plan van aanpak? Wij helpen u graag! Neem dan vooral contact met ons op. 

Delen: