Nieuws

De 4 beste behandelingen voor een natuurstenen vloer

Natuurstenen vloeren zoals marmer, graniet, kalkzandsteen en leisteen zijn tijdloos en geven veel sfeer in huis. Bovendien vergt het geen moeilijk onderhoud. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om uw vloer zo mooi mogelijk te houden. Heeft u een kalkhoudende vloer zoals Belgisch hardsteen, Travertin of marmer, gebruik dan geen schoonmaakmiddelen met zure bestanddelen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat zand de kans krijgt om over uw vloer te schuren. Trek daarom uw schoenen uit binnenshuis en stofzuig regelmatig. Vermijd bovendien een overvloed aan water. Als u enthousiast aan het dweilen slaat, dan kan het water binnendringen in kapotte voegen, plinten en muren. Hierdoor ontstaat schade aan de vloer. En misschien wel de belangrijkste tip: laat uw vloer tijdig slijpen, polijsten en impregneren door een vloerspecialist voor het beste resultaat. Wij geven hier de 4 beste behandelingen voor uw natuurstenen vloer.

1. Slijpen en polijsten

Een marmeren vloer die dof is geworden, plekken of krassen vertoont of ongelijk is, heeft baat bij slijpen en polijsten. Hierdoor wordt uw marmeren vloer weer mooi en is eenvoudiger schoon te maken. Met een diamant wordt er een dun laagje van de marmer vloer geslepen, zodat ongelijkheden tussen de tegels weggeslepen worden en er een gladde vloer ontstaat. Vervolgens worden alle krassen verwijderd en wordt de vloer weer naar de gewenste glans geslepen. Wilt u hoogglans, dan wordt de marmeren vloer na het slijpen op glans gepolijst met polijstpoeder. Na deze behandeling wordt de vloer geïmpregneerd zodat de vloer beter bestand is tegen vuil en de vloer eenvoudiger mooi te houden is.

2. Tussenslijpen

Heeft u geen last van hoogteverschillen, maar wel lichte krassen of glansverstoringen? Dan is tussenslijpen een goede oplossing. Met behulp van flexibel diamant wordt het marmer in een paar stappen geslepen en worden looppaden en lichte krassen behandeld. Na het tussenslijpen wordt het marmer met polijstpoeder gepolijst. Door de behandeling met het polijstpoeder wordt de toplaag harder en gaat glanzen. Het is aan te raden om na een tussenslijpbehandeling de vloer te impregneren.

3. Steenglansbehandeling

U kunt ook kiezen voor een steenglansbehandeling waarbij de marmeren vloer met speciaal poeder wordt behandeld. Hierbij wordt de doffe plekken en loopplekken in de vloer weer op glans gebracht. De toplaag die ontstaat na de behandeling is glanzend, harder en minder damp doorlatend dan de oude toplaag. Microkrasjes worden door de steenglansbehandeling verwijderd. Houd er rekening mee dat de vloer dus altijd glans krijgt na deze behandeling. Wilt u de hoogteverschillen of kleinere krassen verwijderd hebben? Kies dan voor een behandeling waarbij uw vloer geslepen wordt.

4. Impregneren van natuursteen

Het is sterk aan te raden om na een slijpbehandeling uw natuurstenen vloer te laten impregneren. Na het slijpen of polijsten wordt de vloer behandeld met een steenzeep. Zeker als een vloer naar een matglans gepolijst wordt, is het verstandig om de vloer met een daarvoor geschikt impregneermiddel te behandelen. Bij het impregneren kunnen de kleur en diepte van een tegel geaccentueerd worden. Impregneren maakt het onderhoud bovendien eenvoudiger. Overigens kunnen naast marmer ook andere steensoorten geïmpregneerd worden, zoals kwartsiet, graniet en leisteen. Ook gebakken- of kunststeen zoals beton, composiet en Cotto kunnen deze behandeling krijgen.

Wilt u uw natuurstenen vloer graag laten behandelen? Vloerspecialist.nl staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op voor het opvragen van informatie en/of een offerte.

Delen: