Nieuws

Het effect van een lage luchtvochtigheid op uw houten vloer

Weersomstandigheden hebben een groter effect op uw houten vloer dan u misschien denkt. Omdat hout een natuurproduct is, reageert het heftig op veranderingen in temperatuur en vochtigheid van de lucht. Zo kan door winterse temperaturen de luchtvochtigheid tot zeer lage waardes dalen waardoor uw houten vloer kan gaan werken. Naast het normale onderhoud van uw vloer, is het dus erg belangrijk dat u de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (RV) in de ruimte waar de houten vloer ligt regelmatig controleert. In dit artikel leggen wij uit hoe de luchtvochtigheid in een ruimte meet en wat u bij een afwijkende luchtvochtigheid kunt doen. Zo houdt u uw houten vloer zo lang mogelijk in een optimale conditie.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in een ruimte?

De luchtvochtigheid van een ruimte kunt u meten met een hygrometer. Deze geeft luchtvochtigheidswaardes aan tussen de 0 en 100%. Hieronder leggen wij voor drie verschillende situaties uit wat de stand van de hygrometer betekent voor uw houten vloer en wat u in deze situatie het beste kunt doen.

Tussen 0 en 55%: lage luchtvochtigheid voor uw houten vloer

Als de hygrometer aangeeft dat de vochtigheid tussen de 0% en 55% ligt, betekent dit dat deze in de desbetreffende ruimte te laag is. Bij een gebrek aan vocht in de lucht zal de houten vloer het aanwezige vocht dat nog in het hout zelf zit laten verdampen. Hierdoor zullen de planken gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren is in dit geval groot. Mogelijk ontstaan er zelfs al krimpscheuren in het hout. Om scheuren tegen te gaan, raden wij aan om de luchtvochtigheid in de ruimte op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Het aanschaffen van een luchtbevochtiger is geen overbodige luxe als u een houten vloer in huis heeft. In de winterperiode is de RV vaak langere tijd aan de (te) lage kant. Met een luchtbevochtiger kunt u de luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer ligt het gehele jaar door op peil houden.

Tussen de 55 en 65%: ideale luchtvochtigheid in huis voor een houten vloer

Als de hygrometer een waarde tussen de 55% en 65% aangeeft, betekent dit dat de vochtigheid in de ruimte goed op peil is. Het op peil houden van de RV is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor uw meubels en uw gezondheid!

Tussen de 65 en 100%: de luchtvochtigheid is aan de hoge kant.

Als de hygrometer aangeeft dat de luchtvochtigheid tussen de 65% en 100% ligt, betekent dit dat de luchtvochtigheid in de ruimte aan de hoge kant is. De houten vloer zal in dit geval de vochtige lucht gaan absorberen. Een gevolg hiervan is dat het hout zich gaat uitzetten. Hierdoor komt de houten vloer onder spanning te staan waardoor delen zullen gaan bollen of schotelen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat de vochtgraad van de lucht snel naar beneden gebracht wordt. Goed ventileren kan de RV doen dalen. Omdat in de zomerperiode de relatieve luchtvochtigheid voor een langere periode aan de (te) hoge kant is, raden wij aan airconditioning of een luchtontvochtiger (kleine bouwdroger) te plaatsen in de ruimte waarin uw houten vloer ligt. Dit zal ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid daalt, waardoor beschadigingen in de vloer zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Wat te doen als zich kruipruimtes in uw woning bevinden?

Indien uw woning voorzien is van een kruipruimte is het noodzakelijk om eventueel aanwezige ventilatieroosters te openen. Laat u deze roosters vooral open staan! De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om het juiste klimaat voor uw houten vloer te garanderen. Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn, kunnen de gevolgen voor uw vloer zeer negatief uitpakken. Het hout zal extra vocht opnemen waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten. Het risico op een opbollende vloer is hierbij groot.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies.

Delen: