Nieuws

Laminaat of parket kiezen: wat zijn de verschillen?

Laminaat of parket, wat moet u kiezen? Het kan een lastige keuze zijn. Een parketvloer is natuurlijker en van hogere kwaliteit, terwijl een laminaatvloer een stuk prettiger geprijsd is en minder onderhoud vraagt. Als vloerspecialist hebben wij de verschillen voor u op een rij gezet zodat u een goed onderbouwde keuze kunt maken.

Prijsverschil laminaat en parket

Een laminaatvloer is goedkoper dan een parketvloer. Dit komt door het verschil in materiaal en de moeilijkheid van het leggen van de vloer. Een laminaatvloer bestaat uit goedkopere materialen: een kunststof onderlaag, een drager, een bedrukte laag afgedekt met een kunststof toplaag. De planken laminaat bestaan bij ons altijd uit HDF materiaal. Dit is een harde onderlaag, welke niet snel zal breken of uitzetten. Laminaat kopen kost u doorgaans minder dan parket.

Een parketvloer bestaat voornamelijk uit hout en hout is een relatief dure grondstof. Wel heeft u een vloer van een natuurlijk product, dat jarenlang mooi blijft en haast een leven lang mee kan gaan. Uiteraard zitten er onderling verschillen in de kwaliteit van laminaatvloeren en houten of parketvloeren, waardoor de variatie in prijs kan verschillen. Bonuspunt voor hout: elke houten vloer is anders. Zelfs geen enkele houten plank is hetzelfde! Hierdoor bent u bij het kopen van een echte houten vloer verzekerd van een 100% unieke vloer.

Onderhoud van laminaat en parket

Laminaat heeft een zeer onderhoudsvriendelijk karakter, wat prettig is als u bijvoorbeeld huisdieren in huis heeft of jonge kinderen. U maakt de vloer eenvoudig stofvrij met de stofzuiger en neemt deze af met een licht vochtige dweil met Fris-laminaatreiniger(bij ons verkrijgbaar).

Parket kunt u het best schoonmaken met enkel de stofzuiger en zo min mogelijk vocht. Ook is het aan te raden om bijvoorbeeld een vloerzeep, onderhoudsolie of polish te gebruiken. Wij kunnen uw parketvloer ook schuren en behandelen. Dit zorgt ervoor dat uw vloer er weer als nieuw uitziet. Een doffe parketvloer of een parketvloer met krassen gaat hierdoor weer stralen. Met een laminaatvloer kan dit niet waardoor u vaak gebonden bent aan een beperktere levensduur.

Verschillen in levensduur

De levensduur van laminaatvloeren kan erg uiteenlopen. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende gebruiksklassen met ieder een eigen levensduur richtlijn. Alle laminaatvloeren bij ons zijn 7 mm of dikker. Dit zorgt voor een lange levensduur. Ook zijn kleine schades vaak nog wel te repareren. Een nadeel van laminaat: op het moment dat deze echt kapot is kan deze niet geschuurd worden. Hout is een veel bewerkelijke vloer, deze kan bijvoorbeeld bij doffe plekken worden voorzien van onderhoudsmiddel. Ook kunt u deze vloer weer mooi laten opknappen wanneer deze veel krassen bevat.

Montageverschil laminaatvloer en parketvloer

Een laminaatvloer kan relatief snel en eenvoudig worden gelegd. Dit ziet u terug in de kosten. Laminaat wordt zwevend gemonteerd. Dit wil zeggen dat de vloer niet vastzit aan de ondervloer maar hier bovenop wordt geplaatst. Op het moment dat er een plank kapot gaat, kunnen wij deze vaak nog vervangen. Het zelf monteren van een parketvloer is echt niet aan te raden. Dit kunt u beter overlaten aan professionals. Parket is niet alleen tijdrovend om te leggen maar dient ook erg secuur te worden gelegd. Ook heeft een parketvloer vaak nog een afwerking nodig na het leggen, zoals olie of lak.

Meer weten over het verschil tussen parket en laminaat?

Heeft u nog hulp nodig bij uw keuze? Neem contact met ons op zodat wij u verder kunnen informeren en adviseren.

Delen: