Nieuws

Laminaat aanleggen: handige stappenplan met complete uitleg

Toe aan een nieuwe vloer? Laminaat is een van de meest gekozen vloeren, en niet zonder reden. In tegenstelling tot tapijt is het kleurvast, in tegenstelling tot parket is het waterbestendig, en bovendien is het zowel eenvoudig te onderhouden als zelf te leggen. Met een kliksysteem zet u eigenlijk zelf de vloer in elkaar. Natuurlijk wilt u het wel goed doen. Volg daarom dit handige stappenplan voor het leggen van laminaat. Uiteraard legt niemand uw vloer zo strak als een vloerspecialist, daarom bevelen wij u altijd aan om de klus uit te besteden aan een expert.  

Tips voor u begint

  • Maak de ondergrond (vaak beton) schoon, droog en egaal. Daarna kunt u de ondervloer gaan leggen: deze vangt oneffenheden op, dempt het geluid, laat het laminaat goed op elkaar aansluiten en isoleert bovendien.
  • Lees de bijbehorende leginstructies aandachtig en volg alle stappen nauwkeurig op voor een optimaal eindresultaat.

Laminaat aanleggen stap 1: de eerste baan

Begin bij het leggen altijd in een hoek. Plaats op elke 40 centimeter een afstandsblokje (van 1 centimeter) tussen de plank en een muur, deurpost of verwarmingsbuis. Zo kan het laminaat later nog probleemloos uitzetten. Als de eerste plank ligt, kunt u daar een volgende plank op aansluiten, en zo verder. De laatste plank in de rij zaagt u op maat met een speciale laminaatsnijder, waarmee u ook de toplaag niet beschadigt. Heeft u het juiste gereedschap niet in huis? Probeer het dan niet met een normale zaag! Dit resulteert in een slordige afwering van uw vloer. In dit geval kunt u beter uw vloer laten leggen door een specialist. 

Stap 2: het middenstuk van de laminaatvloer leggen

Een volgende baan begint u met een afgezaagd stuk van de vorige rij, mits deze plank nog langer is dan 40 centimeter. Zo ontstaat een wildverband, waarbij de naden steeds verspringen. Het is ook nog eens een efficiënt gebruik van het laminaat, wat u het minste afval oplevert. Elke plank klikt uiteraard niet alleen vast op de voorgaande plank, maar ook op de rij ernaast. Zorg dat er geen vuil of stof tussen komt. 

Stap 3: de laatste rij en de plinten

Bent u aangekomen bij de laatste rij? De kans is klein dat deze precies uitkomt qua breedte. U moet de planken dan ook in de breedte op maat maken. Leg de plank die u op maat wilt maken bovenop de een-na-laatste rij laminaat die u zojuist heeft gelegd. Leg hier een tweede plank op en duw deze tegen de muur. Teken de rand van de tweede plank op de eerste plank af en zaag deze op maat, om vervolgens in de laatste rij te leggen. De vloer kan nog worden afgewerkt met op maat gezaagde plinten. Plinten leggen is een precies werkje, en niet veel mensen vinden dit leuk om te doen. Ook hiervoor kunt u het beste de hulp inschakelen van een specialist. 

Heeft u hulp nodig bij het leggen van uw laminaatvloer, of laat u het liever over aan een professional? Of heeft u vragen over een van onze laminaatvloeren: Quick-StepDouwes Dekker of Hoomline? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Delen: