Nieuws

Parketvloer renoveren? Met deze zaken moet u rekening houden

Wilt u uw parketvloer renoveren? Afhankelijk van de staat van de vloer kunt u dit eventueel zelf proberen te doen, maar zeker als de vloer al sterk verouderd is dan moet dit gedaan worden door een vloerspecialist. Het is belangrijk om uw vloer goed te onderhouden, omdat slijtage van de houten vloer nu eenmaal onvermijdelijk is. Met goed onderhoud zijn onnodig grote renovaties aan uw parketvloer te voorkomen. Maar als hij dan toch echt gerenoveerd moet worden, dan zijn er wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen wij u er alles over. 

Met een houten vloer kan u bij het juiste onderhoud lang doen. Kiest u echt een goede vloer, dan kan deze zelfs decennialang meegaan. Maar ook deze vloeren kunnen soms een opfrisbeurt gebruiken. Daarom kan hij gerenoveerd worden door hem te schuren en te behandelen. Voordat dat kan gebeuren, moet u met een aantal dingen rekening houden.

Uw huis moet leeg zijn

De gemiddelde parketvloer moet eens in de 8 tot 12 jaar opgeknapt worden. Een houten vloer renoveren doet u door hem te schuren en in de olie te zetten. Het lakken of waxen van vloeren is vaak ook mogelijk. Als u dit door een externe partij laat doen, dan moeten alle meubels uit de ruimte gehaald worden. Dat is vaak de reden dat dit tijdens een verhuizing gedaan wordt. Als u de woning toch leeg moet halen, dan is het handig om de meubels aan één zijde van de ruimte te zetten. Als de andere zijde dan klaar is, dan kunnen ze daar uiteindelijk naar verplaatst worden. Dit kost echter wel veel extra tijd, omdat de parketvloer dan niet in één keer behandeld kan worden. Bovendien ontstaat er dan een kleurverschil tussen de twee verschillende delen. Hierom wordt er geadviseerd om het behandelen van de houten vloer altijd in één keer te doen. 

De duur van het renoveren

Afhankelijk van de oppervlakte van uw parketvloer wordt de vloer doorgaans in één of twee dagen geschuurd en behandeld. De tijdsduur wordt bepaald door de houtsoort, de grootte van de planken en de aanwezigheid van vellingranden. Tot slot heeft de olie of lak een tijdje nodig om goed uit te harden. Daarom kunt u een aantal uur na de behandeling pas weer op de vloer lopen en kunnen de meubels weer worden teruggeplaatst. U kunt dus voor de volledige renovatie in ieder geval twee dagen rekenen. 

Snel drogende behandeling

Gelukkig staat de ontwikkeling van olie en lak niet stil. Tegenwoordig zijn er goede 2-componenten producten beschikbaar, welke een kortere droogtijd met zich meebrengen. Veel oliesoorten zijn bijvoorbeeld al na 16 uur droog. Dit betekent dat, als de houtsoort er geschikt voor is, een volledige vloerrenovatie al in één dag voltooid kan zijn. 

Randafwerking

Tijdens het schuren van de vloer kan de randafwerking zoals plinten beschadigd worden. Dit komt omdat de vloer tot zo dicht mogelijk bij de rand/muur geschuurd dient te worden om een goede en egale afwerking te garanderen. Hierom dient, tijdens het renoveren van de vloer, de randafwerking verwijderd te zijn. Is het verwijderen van de bouwplint niet mogelijk? Lees dan het kopje hier onder. 

De (overzet)plinten

Tot slot is het belangrijk om te realiseren dat ook de plinten van de vloer niet het eeuwige leven hebben. Toch zijn de plinten soms lastig te vervangen. Ze zitten geregeld goed vast aan de muren. Daarom kunnen er renovatieplinten, ook wel overzetplinten, geplaatst worden die over de bestaande plinten heen worden gezet. Dat geeft meteen een nieuwe uitstraling, maar dat brengt natuurlijk wel wat extra kosten met zich mee. Het alternatief is het plaatsen van een deklat/plakplint. 

Heet u interesse in het renoveren van uw parketvloer? Wij doen het graag voor u! Neem gerust contact met ons op en vraag om een vrijblijvende offerte.

Delen: