Nieuws

Visgraatvloer leggen? Dit zijn 4 handige tips

De visgraatvloer: het is een favoriet van velen. En dat is niet voor niets! Deze klassieke vloer geeft een mooie warme uitstraling en maakt een ruimte al snel sfeervol. Het is een tijdloze optie die zowel in een klassiek als modern interieur goed past. Bovendien heeft u tientallen jaren plezier van zo’n mooie houten vloer als deze van goede kwaliteit is en goed onderhouden wordt. Gaat u binnenkort zelf een visgraatvloer leggen, dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Lees de 4 handige tips in dit artikel voordat u aan de slag gaat.   

1. Geef hout de tijd om te acclimatiseren

De temperatuur en luchtvochtigheid is in iedere ruimte anders. Hout reageert snel op temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Het materiaal heeft tijd nodig om te wennen aan nieuwe omstandigheden. Begin daarom nooit direct met het leggen van de visgraatvloer, maar laat de planken eerst minstens 48 uur lang acclimatiseren in dezelfde ruimte. Doet u dit niet, dan vergroot u de kans dat het hout gaat uitzetten nadat u de vloer heeft gelegd.  

2. Zorg voor een egale ondergrond

Voordat u begint met de visgraatvloer leggen is het belangrijk om te zorgen voor een vlakke ondergrond. Zo kunt u voorkomen dat er straks meteen al hobbels in de vloer ontstaan. Inspecteer de ondergrond op putjes. Vul deze op en maak het oppervlak vervolgens weer egaal met een plamuurmes en wat schuurpapier. Vervolgens begint u met het leggen van de ondervloer: deze is onmisbaar bij een houten vloer. U kunt kiezen uit verschillende soorten ondervloeren. Er bestaan bijvoorbeeld geluiddempende ondervloeren en ondervloeren die warmte geleiden bij een vloerverwarming. 

3. Begin in het midden

Ligt de ondervloer, dan kunt u beginnen met het leggen van de planken in het klassieke visgraatpatroon. Voor een mooi patroon dat rustig oogt kunt u het beste in het midden van de kamer beginnen. Zo zorgt u ervoor dat de vloerdelen aan alle zijkanten gelijk zijn. Werk vanaf het midden naar de zijkanten toe en zaag de planken waar nodig bij zodra u de zijkanten bereikt hebt. 

Een hulpdriehoek is een handige tool als u een visgraatvloer gaat leggen. Deze kunt u gebruiken als sjabloon wanneer u de rechte kanten van het parket tegen elkaar aan legt. Zo bent u er zeker van dat de planken goed op elkaar aansluiten. 

4. Visgraatvloer afwerken

Een goede afwerking van je houten vloer is zeker zo belangrijk! Kies voor een mooie plint die de vloer helemaal afmaakt en ga dan verder met het parket schuren en de vloer behandelen met olie of lak. Dit zorgt ervoor dat de visgraatvloer goed beschermd is tegen beschadigingen. Bovendien geeft zo’n afwerking het hout meteen een mooie verzorgde uitstraling. 

Uw visgraatvloer laten leggen door een specialist

Wilt u liever uw visgraatvloer laten leggen door een vloerspecialist? Onze experts staan voor u klaar! Met hun jarenlange ervaring kunnen zij uw visgraatvloer in een korte tijd perfect leggen, compleet met randafwerking en plinten. Neem gerust contact met ons op, of kom langs in onze showroom om uw mogelijkheden te bespreken. Wij informeren u graag onder het genot van een kopje koffie.

Delen: