Nieuws

Een nieuwe vloer laten leggen: welke soorten plinten zijn er?

Als u een nieuwe vloer laat leggen, hebt u de keuze uit allerlei soorten plinten. Maar welke plinten moet u kiezen? Een plint is niet alleen mooi voor de randafwerking, bijvoorbeeld bij laminaat of natuursteen, maar wordt vooral gebruikt als bescherming tegen beschadigingen van de wand. Een plint mag tegenwoordig ook gezien worden! Kiest u voor een plint in dezelfde stijl van uw vloer zodat deze mooi overloopt, of gaat uw keuze uit naar een plint die er juist anders uitziet zodat hij meer opvalt? In dit artikel lichtten wij 4 verschillende soorten plinten uit. Hopelijk weet u, na het lezen van onderstaande informatie, voor welke plinten u moet kiezen! Komt u er niet uit? U kunt ook vrijblijvend advies inwinnen bij een vloerspecialist.

1. Welke plinten kunt u kiezen bij een modern of klassiek interieur?

We noemden het al even in de inleiding: de plint mag tegenwoordig gezien worden! Reden te meer om te kiezen voor een hoge plint. Dit soort plinten heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Hoge plinten zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende afwerkingen; voor ieder huis en iedere vloer is er wel een plint in bijpassende stijl te verkrijgen. Als u kiest voor een hoge plint met rechte afwerking, dan heeft deze bijvoorbeeld een moderne uitstraling. Maar ook in klassieke huizen is een hoge plint een prima optie. Heeft u een klassiek interieur? Kies dan voor een plint met een halfronde afwerking.

2. Welke opties heeft u als u decoratieve plinten wilt?

In de meeste gevallen worden plinten gebruikt ter bescherming van de wand of als randafwerking van een laminaat-, natuursteen- of pvc-vloer. Echter, zien we dat de plint steeds vaker decoratief ingezet wordt. Binnen het ruime assortiment aan verschillende plinten waaruit u kunt kiezen, zijn er ook veel plinten met verschillende afwerkingen. Maar welke plint kunt u het beste kiezen bij uw vloer? Als u een laminaat of parketvloer heeft, vindt u een groot aanbod aan decoratieve plinten van MDF. U kunt hierbij kiezen voor een rechte plint, maar ook voor een kraal of halfronde plint. Als u de plint inzet voor decoratieve doeleinden luidt ons advies als volgt: kies vooral een plint die u mooi vindt en die past bij de vloer.

3. Uit welke MDF plinten kunt u kiezen?

Plinten van MDF moeten altijd met een grondlaag behandeld worden. Nadat de plint behandeld is, kunt u nog een extra verflaag met een andere kleur en afwerking toevoegen; vraag onze medewerker naar de overlakbare variant.  Witte plinten zijn erg populair omdat deze heel ruimtelijk ogen. Echter, zien wij dat zwarte plinten ook in opkomst zijn. Een zwarte plint past prachtig bij een industriële vloer of inrichting. MDF plinten zijn vochtbestendig dankzij de stevige persing van houtvezels en de afwerking met hars. Bij een hoge luchtvochtigheid of andere vorm van vocht, bijvoorbeeld door knoeien, zullen de plinten hierdoor niet beschadigen. Let wel op bij langdurige blootstelling aan vocht; dit vinden MDF plinten niet fijn en hierdoor kunnen zij gaan uitzetten.

4. Uit welke plinten kunt u kiezen als u een klein budget heeft?

Een verbouwing kan in de kosten lopen en in sommige gevallen houdt u hierdoor een klein budget over voor de afwerking. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat u niet te veel geld wilt uitgeven aan plinten. In dit geval kunt u kiezen voor plakplinten, ook wel deklatten genoemd. Plakplinten zijn er in allerlei kleuren; er is altijd wel een bijpassende plint voor uw vloer te vinden. Net als de hoge plint, is plakplint erg populair. Dit komt mede doordat dit soort plinten relatief goedkoop is en dus voor ieder budget geschikt. Een bijkomend voordeel is dat plakplinten ook heel makkelijk zelf te plaatsen zijn.

Weet u welke plinten u moet kiezen bij uw vloer, of heeft u advies nodig van een van onze specialisten? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen u graag!

Delen: