Nieuws

Een nieuwe vloer laten leggen: welke soorten plinten zijn er?

Er zijn allerlei soorten plinten, maar we begrijpen heel goed dat u door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Een plint is natuurlijk niet alleen mooi voor de afwerking bij bijvoorbeeld een gietvloer of om de naad te bedekken tussen de vloer en wand bij een houten vloer, maar wordt vooral gebruikt als bescherming van de wand tegen beschadigingen. U kunt ervoor kiezen om een plint te nemen in dezelfde stijl als uw vloer, dan loopt het mooi in elkaar over. Maar een plint mag tegenwoordig ook gezien worden! Als u dat wilt, dan kunt u ervoor kiezen om juist een plint uit te zoeken die er iets anders uitziet, zodat hij meer opvalt. U kunt ook altijd een vloerspecialist vragen om u te adviseren.

Hoge plinten

Enorm populair tegenwoordig: de hoge plint. Hoge plinten zijn er in allerlei verschillende afwerkingen verkrijgbaar, dus voor ieder huis en iedere vloer is er wel een plint die past. Als u kiest voor een hoge plint met rechte afwerking heeft dat een moderne uitstraling. Maar ook in klassieke huizen kan een hoge plint prima, kies dan wel voor bijvoorbeeld een halfronde afwerking.

Overgangsprofiel

Een overgangsplint ook wel overgangsprofiel is een strip die gebruikt wordt bij de overgang van verschillende hoogtes in de laminaatvloer. Bijvoorbeeld als overgang naar een drempel, als brug voor bekabeling of bij een opstapje. Ze zijn in allerlei kleuren beschikbaar, zoals zilver, zwart, brons of eiken.  

Budgetproof: de plakplint

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u niet te veel geld uit wil geven aan plinten. Dan kunt u kiezen voor de plakplinten, ook wel deklat genoemd. Deze zijn er in allerlei kleuren, dus de kleur van uw vloer zit er altijd wel bij. Net als hoge plinten blijven plakplinten populair. Mede omdat ze relatief goedkoop zijn en dus voor ieder budget wel geschikt. En nog een bijkomend voordeel is dat plakplinten ook heel makkelijk zelf te plaatsen zijn.

Decoratieve plinten

Veelal worden plinten gebruikt ter bescherming, maar ze kunnen ook decoratief ingezet worden. Omdat er zoveel plinten zijn, zijn er ook veel plinten met verschillende afwerkingen. Als u een laminaat of parketvloer heeft vindt u een groot aanbod aan decoratieve plinten van MDF. U kunt kiezen voor een rechte plint, kraal of halfrond. Kies vooral een plint die u mooi vindt en die bij de vloer past.

MDF plint

Plinten moeten altijd met een grondlaag behandeld worden. Nadat deze plint behandeld is, kunt u de kleur en afwerking nog bepalen. Witte plinten zijn populair, omdat ze het meest ruimtelijk ogen. Zwarte plinten zijn ook steeds meer in opkomst, dit kan de ruimte een industriële uitstraling geven. Dankzij de stevige persing van houtvezels en de bevestiging van de hars zijn MDF plinten vochtbestendig. Bij een hoge luchtvochtigheid of andere vorm van vocht, bijvoorbeeld door knoeien, zullen deze niet snel beschadigen. Let wel; langdurige blootstelling aan vocht vinden ze niet fijn.

Wilt u weten welke plinten het beste bij uw nieuwe vloer kunnen of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag!

Delen: