Welke soorten vloeren zijn er? De meest voorkomende type vloeren op een rij
Bent u toe aan een nieuwe vloer en bent u zich aan het oriënteren op de mogelijkheden? De keuze is reuze, want er bestaan veel verschillende typen vloeren. Denk maar aan laminaat, hout of tegels. Maar er is meer. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen met de bijbehorende voordelen en nadelen. Hieronder gaan wij in op de vier meest voorkomende vloersoorten.
1. Laminaat
Laminaat werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw uitgevonden ter vervanging van echte houten vloeren. Doordat dit type vloer gemakkelijk te leggen én betaalbaar is, is het al lange tijd een van de populairste vloersoorten in Nederland. De planken bestaan uit een laag fijn samen geperste houtvezels met hier bovenop het decor. Daarboven ligt de toplaag met een kunststof beschermlaag, die er tevens voor zorgt dat laminaat eenvoudig te onderhouden is. Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming en krimpt of zet bijna niet uit bij temperatuurverschillen. Ontstaat er een schade zoals een putje in de laminaatvloer? Dan is deze soms zelfs nog te repareren. Vraag de vloerspecialist naar de mogelijkheden.
2. Hout
Hout is een van de oudste vormen van vloerbedekking. In Nederland bestaan houten vloeren voornamelijk uit eikenhouten planken, die naast in rechte lijnen ook in een visgraatpatroon kunnen worden gelegd. Elke plank heeft zijn eigen vorm en details, die een ruimte warmte en een authentieke sfeer kunnen geven. Houten vloeren gaan lang mee, maar let er wel op dat hout na verloop van tijd kan krimpen of uitzetten door vocht. Een houten vloer is goed zelf te onderhouden en na verloop van tijd kunt u de vloer laten renoveren.
3. Tegels
Tegels worden voornamelijk gebruikt in badkamers en keukens. Ze kunnen goed tegen een stootje en zijn daardoor onderhoudsvriendelijk. Ze zijn slijtvast en verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Ook tegels gaan goed samen met vloerverwarming. Een nadeel is dat een tegelvloer minder geluidsabsorberend is. Ook kunnen de voegen na verloop vies worden en lastig worden schoongemaakt.
4. PVC
Laminaat en PVC lijken op het eerste gezicht behoorlijk veel op elkaar. PVC is echter vervaardigd uit polyvinylchloride: een dun, soepel en in theorie makkelijk te bewerken materiaal, waar laminaat uit een fijn samengeperste laag bestaat en dikker is. PVC-vloeren zijn in tal van dessins beschikbaar voor een relatief betaalbare prijs. Een PVC vloer van een lagere prijsklasse kan echter lastig in onderhoud en bovendien zeer krasgevoelig zijn. Het materiaal is gemakkelijk met een dweil en stofzuiger te onderhouden en is prima te combineren met vloerverwarming. Een nadeel is dat een lijm-PVC vloer erg dun is, waardoor een zeer egale basis eronder vereist is. Nog een minpunt is dat tussentijdse beschadigingen niet gemakkelijk weggewerkt kunnen worden. Een vloerplank moet dan vaak worden vervangen.
Heeft u vragen over vloeren in het algemeen, of over de type vloeren die Vloerspecialist.nl aanbiedt? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.